Projecten

Ik vertel u graag over een aantal projecten die ik in het verleden heb uitgevoerd. Ik laat hiermee zien wat ik technisch in huis heb. Op de pagina mijn aanpak leest u meer over mijn manier van werken.

Ontwikkeling Capper

Afbeelding1

Ruim vijf jaar heb ik gewerkt aan de ontwikkeling en standaardisatie van een machine waarbij hoge snelheid én precisie twee vereisten zijn. Het eindproduct waar het om draait, een sandwich koekje, protesteert echter hevig als het gaat om deze twee vereisten. Daarnaast moest dit machine-concept geschikt gemaakt worden voor een grote range aan producten. Dit betekent dat de uitvoering van iedere individuele machine behoorlijk anders kan zijn. Uiteindelijk ben ik trots op het behaalde eindresultaat: een standaard softwarepakket dat kan dealen met wisselende machine-uitvoeringen en configuraties met bijbehorende userinterface (HMI). Projecten realiseren is nu configureren in plaats van programmeren geworden. Een aantal highlights van deze machine: synchronisatie tussen Allen-Bradley motion en Beckhoff XTS motion, time-stamp output control, 2D deltarobots, geparametriseerde bewegingsprofielen.

Bedrijf : Houdijk Holland

Software/Hardware : Allen-Bradley (Rockwell), Beckhoff XTS (TwinCAT), Cognex Vision

Heliostat ontwikkeling voor Solar Power Tower systeem

Afbeelding2

Na een paar weken in het R&D solar team te zijn gestart werd ik onverwachts naar Zuid-Spanje gestuurd voor de commissioning van een Heliostat: een door twee assen aangedreven parabolische spiegel die de zon moet reflecteren op een warmtewisselaar. Dit was mijn eerste ervaring als (R&D) commissioning engineer en ik vond het geweldig: ontvangen/aansturen van leveranciers ter plaatse, overleg met verantwoordelijken in Nederland, aanpassingen verrichten in de software en contact onderhouden met het lokale onderzoeksinstituut. Op het gebied van besturings- en regeltechniek heb ik dit project geleid en ben ik meermaals naar Zuid-Spanje gevlogen voor verschillende tests. Waar ik technisch het meest trots op ben? Reflecteren over een honderden meters afstand is zeer uitdagend, want constructietoleranties die niet direct meetbaar zijn zorgen voor afwijkingen van enkele meters op het beoogde doel. Door een hele dag reflectie-afwijkingen te meten en daarmee parameters terug te schatten van een model van de constructie heb ik het systeem nauwkeurig gekregen in weerkaatsen van het zonlicht.

Bedrijf : NEM Energy b.v. (nu Siemens Heat Transfer Technology)

Software/Hardware : TRINAMIC embedded motion, HCADwin, Matlab, Java

Ontwerp en implementatie van regelsysteem voor industriële vacuüm soldeer oven

Project in China voor een industriële vacuümoven met +/- 80 verwarmingselementen om nauwkeurig de warmte te reguleren. De lading in de oven had +/- 20-50 temperatuurmetingen (PT-100). In de oven werden aluminium elementen van warmtewisselaars aan elkaar gesoldeerd. De oven moest daarvoor één graad onder de smelttemperatuur van de lading zelf geregeld worden, uniform verdeeld over de oven. Eén graad te hoog betekent een enorme schade door een onbruikbare gesmolten lading. Reguliere regeltechniek methodes waren voor dit variërende mult-input multi-output (MIMO) systeem niet toepasbaar. Ik heb voor dit regeltechnisch probleem een oplossing ontwikkeld die m.b.v. een stralings-matrix fictieve temperaturen uitrekende voor de 80 verwarmingselementen, op basis van de 20-50 temperatuurmetingen. Door deze fictieve temperaturen met speciale technieken te regelen ontstond er een zeer snel en betrouwbaar geparametriseerd regelsysteem. Het systeem draait inmiddels al 10 jaar zonder noemenswaardige problemen.

Bedrijf : O.C.S.S. g.m.b.h.

Software/Hardware : Siemens S7, Visual Studio, Matlab

Hybride model voorspellend regelen van de deltawerken

54447

Tijdens mijn afstudeerproject heb ik onderzoek gedaan naar een alternatieve methode om de deltawerken aan te sturen in de Rijn-Maasdelta. Deze worden nu individueel aangestuurd, zonder rekening te houden met elkaars afhankelijkheden. Een model van de waterstanden, rivierstromen en de invloed hierop van de deltawerken bestaat uit een combinatie van continue variabelen en discrete variabelen. Om optimale regelacties uit te rekenen voor een dergelijk probleem is Hybride Model Voorspellend Regelen een geschikte oplossing. Ik heb gekeken naar een bestaand regeltechniek concept (MLD-MPC) en een nieuwe methode, ontwikkeld i.s.m. prof.dr.ir. B. De Schutter en Prof.dr. RR Negenborn. Deze techniek hebben we ‘time-instant-optimization’ genoemd en is later ook gepubliceerd in Journal of Hydroinformatics (vol. 15, no. 2, pp. 271-292, 2013).

Instituut : Technische Universiteit Delft, Deltares

Software : Matlab

Afstudeercijfer : 9

Link naar verslag : Hybrid model predictive control of the Rhine-Meuse delta

Link naar publicatie : Hybrid model predictive control using time-instant optimization for the Rhine-Meuse Delta