Diensten

Ik richt mij op automatiseringsoplossingen voor de industrie en de machinebouw in het bijzonder. Mijn kracht is dat ik systeem- en platformonafhankelijk kan denken en niet angstig ben om een nieuw systeem (machine of installatie) of platform (hardware of software) snel te leren en te beheersen. Dat is een van mijn grote passies.

Toch neemt dit niet weg dat ervaring met een platform soms meerwaarde heeft. Ik ben specialist in de systemen van Rockwell (Allen-Bradley) en Beckhoff (XTS). Daarnaast heb ik ervaring met de systemen van Siemens (S7, TIA Portal). Industriële controllers koppelen aan applicaties gemaakt in Visual Studio of ondersteunende tools ontwikkelen in Visual Studio (C#) behoort ook tot mijn interessegebied.

Ontdek op deze pagina wat ik voor uw bedrijf kan betekenen.

Functional Design

In een vroeg stadium van een (ontwikkelings)project kan ik mijn kennis en ervaring inzetten om een functioneel ontwerp uit te denken. Daarbij gaat het om de functionele keuzes met betrekking tot de installatie, maar ook om de hardware-keuzes (sensoren, actuatoren, besturingscomponenten, netwerktopologie, enzovoort.). In zowel het functionele ontwerp als de uitwerking ervan kan ik een belangrijke rol vervullen.

Software Development

Is er een nieuwe (deel)installatie in de maak waarvoor software ontwikkeld moet worden? Of is er een herontwerp nodig van bestaande software, op mogelijk een nieuw software-platform? Ik draag graag de verantwoordelijkheid over een dergelijk project. Bij het ontwikkelen van nieuwe software komt technische diepgang en creativiteit kijken, maar ook een goede samenwerking, heldere communicatie en het hebben van een ‘helicopterview’ zijn van belang.

Software (Lead) Engineering

Het uitvoeren van taken op het gebied van software engineering voor een commercieel project. Op basis van een mechanisch of functioneel ontwerp en elektrische tekeningen schrijf ik software voor de beoogde besturingscomponenten (PLC’s, IPC, HMI’s, etc.). Hierbij probeer ik kritisch mee te denken om tot de beste oplossing te komen. In grotere projecten ben ik inzetbaar als Software Lead Engineer en begeleid ik een team Software Engineers. Onderdeel van het project kan ook het testen (FAT) en de commissioning (SAT) van de software of hardware zijn.

Functional Testing (FAT)

Bij een Fabric Acceptance Test (FAT) wordt de functionaliteit van een installatie getest. Persoonlijk vind ik het een van de interessantste fases van een project, waarin ik veel ervaring heb. Alles komt in deze fase samen en de installatie móét werken. Ik hou van deze druk en de creativiteit die hier regelmatig bij komt kijken. Ik richt me niet alleen op de software, maar op de gehele functionaliteit en de veiligheid van de installatie.

Software Commissioning (SAT)

Na een succesvolle testfase wordt de installatie in productie genomen. Hierbij komen de laatste pijnpunten van de installatie naar boven. Daarnaast zijn er vaak nog specifieke wensen die de klant pas ervaart wanneer de installatie in bedrijf is genomen. Ik ben voor internationale klanten in verschillende werelddelen geweest om installaties in bedrijf te nemen. Ook in deze fase is falen geen optie en dit geeft vaak een prettige en constructieve werksfeer. Ik kan goed omgaan met de werkdruk die hierbij hoort.

Software Standardisation

Het creëren van standaard bouwstenen om snel tot de realisatie van een softwareproject te komen. Hergebruik van bestaande kennis is hierbij het hoofddoel, maar er speelt meer dan dat. Het is ook mogelijk om bepaalde machineconcepten te standaardiseren. Hierbij is het belangrijk om in samenwerking met de verantwoordelijke mechanical engineer en hardware engineer tot een goede werkwijze te komen. Daarnaast moet alles in de software kunnen omgaan met wisselende uitvoeringsvormen. Ik weet uit ervaring dat dit zeer uitdagend kan zijn en ik kan deze opgedane kennis toepassen in nieuwe projecten.

Simulation

Hoeveel goedkoper en minder stressvol kan het zijn om software vroegtijdig in een project te debuggen en testen? In het verleden heb ik vaak een simulatie ontwikkeld om nieuwe functionaliteiten te testen en te debuggen. Dit bespaarde een hoop testtijd aan de machine. Vaak is daarbij Excel een ideale omgeving voor een grafische weergave en een tijdelijke user interface. In sommige gevallen loont het om een koppeling te maken met een 3D-model. Ik denk graag mee over de gewenste oplossing en kan de uitvoering van de simulatie uitvoeren of begeleiden.

Remote Support

Het op afstand ondersteunen van functionele wijzigingen en/of het zoeken van storingen. Dit kan zowel met als zonder specialist ter plaatse zijn. Hierbij voer ik met behulp van een remote-verbinding een online diagnose uit, waarbij ik indien nodig wijzigingen in de software aanbreng.

User Interfaces (HMI)

Ik heb ervaring met het ontwerpen en aanpassen van user interfaces, met name in Factory Talk Studio van Rockwell (Allen-Bradley). In veel gevallen is de user interface een onderdeel van een integraal ontwerp. Ik kan dan het gehele ontwerp, inclusief user interface voor mijn rekening nemen.

RockwellAutomation
Beckhoff_Logo
Siemens logo
Visual studio logo